Historia 6

Här kommer dagens inlägg om min ras:


I människans tjänst

Förfäderna till newfoundlandshunden levde tillsammans med Beothuk-indianerna som var de ursprungliga invånarna på ön Newfoundland. Beothuk-indianerna använde hundarna som pack- och dragdjur. När sedan européerna kom på 1400- och 1500-hundratalet togs hundarna till hjälp att frakta fisk inåt land. Hundteam drog slädar med timmer och bidrog till koloniseringen av Newfoundland. Hästar var få och dyra att få tag på. Newfoundlandshunden blev allt mer uppskattad då den var en duktig simmare som till skillnad från andra hundar använder sig av bröstsimtag. Varje fiskebåt hade minst en newfoundlandshund för att dra in linor och nät till land och vid behov rädda sjömän som fallit överbord. Även idag används newfoundlandshunden som livräddare på badstränder i flera länder.


Det finns otaliga historier om newfoundlandshundar som räddat människor ur vattnet både på kommando och spontant. Swansea Jack räddade 27 människor och 2 hundar från att drunkna under sin sjuåriga levnad i Swansea i södra Wales. När Napoleon försökte fly från Elba föll han överbord men räddades av en newfoundlandshund som tillhörde sjömännen som förföljde honom. En av de mer kända newfoundlandshundarna är Seaman som följde med sin husse Meriwether Lewis på Lewis och Clark expeditionen över nordamerikanska kontinenten. Han var till sådan nytta för expeditionen att man inte kunde tänka sig att sälja honom till indianer som ville köpa honom.


Under de båda världskrigen användes även newfoundlandshundar som en del i krigsansträngningen, främst som starka draghundar. En av dessa hundar var Gander som följde med sitt regemente Royal Rifles från Kanada till striderna i Hongkong 1941. Han hjälpte till att slå tillbaka japanska soldater vid tre tillfällen. Den sista gången tog han upp en kastad japansk handgranat och sprang med den mot fienden. Gander dog i explosionen men räddade på det sättet flera sårade kanadensiska soldater. Han erhöll år 2000 postumt Dickin-medaljen som delas ut till hundar som gjort extraordinära insatser.


Nu för tiden används newfoundlandshunden mest som sällskapshund men i många länder arbetar den som räddningshund och terapihund.
(Wikipedia)





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0